Όσο χειροτερεύει η τουρκική οικονομία, τόσο πιο αυταρχικός θα γίνεται ο Ερντογάν
Eurasia Group

Όσο χειροτερεύει η τουρκική οικονομία, τόσο πιο αυταρχικός θα γίνεται ο Ερντογάν

Στην εκτίμηση ότι όσο η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας γίνεται χειρότερη τόσο πιο αυταρχικός θα γίνεται και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη ο επικεφαλής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ.

Σε άρθρο του για το περιοδικό Time, ο γνωστός αναλυτής απαριθμεί μερικά από τα προβλήματα του Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, ο Μπρέμερ αναφέρεται στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, την εμπλοκή του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την απόφαση του να στείλει ερευνητικά σκάφη σε ελληνικά χωρικά ύδατα, το Κουρδικό, την πρόσφατη ένταση με τους φοιτητές με αφορμή τον διορισμό ενός στενού του συνεργάτη ως πρύτανη Πανεπιστημίου, τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Μπρέμερ, είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αυτό και πάλι εξαρτάται από το εάν διατηρηθεί η ανακωχή στη Συρία και συγκεκριμένα στο Ιντλίμπ και δεν υπάρξει άλλη εστία προστριβών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurasia Group, «το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι το οικονομικό: η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 14%, ο πληθωρισμός παραμένει διψήφιος και η πανδημία συνεχίζει».

Ο Μπρέμερ καταλήγει μάλιστα τονίζοντας ότι «η ιστορία λέει ότι ο Ερντογάν θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός και ακανόνιστος, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς η οικονομία της χώρας του βαρύνει περισσότερο το πολιτικό του μέλλον».

Turkish Presidency via AP