ΟΗΕ για κορονοϊό: Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα μέτρα

ΟΗΕ για κορονοϊό: Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα μέτρα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα οι καραντίνες που επιβάλλονται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού να είναι «αναλογικές» με την απειλή και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι η μάχη κατά του covid-19 θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τα μέτρα να λαμβάνονται «χωρίς διακρίσεις» και με πλήρη «διαφάνεια».

Εξάλλου οι καραντίνες, οι οποίες από τη φύση τους «περιορίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης, θα πρέπει να είναι ανάλογες με τον κίνδυνο» και «περιορισμένης χρονικής διάρκειας», πρόσθεσε η Μπατσελέτ.

«Τα δικαιώματα των ανθρώπων που τίθενται σε καραντίνα θα πρέπει να προστατεύονται», υπογράμμισε.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους ασιατικής καταγωγής ανθρώπους και κάλεσε τις χώρες «να καταπολεμήσουν κάθε είδους διακρίσεις».

«Η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ένα ανησυχητικό κύμα προκαταλήψεων εναντίον ανθρώπων με καταγωγή από την Κίνα και την ανατολική Ασία. Καλώ τις χώρες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτό και άλλες μορφές διακρίσεων», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Andrea Comas