ΟΗΕ:  100 εκατ. δολ. για να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες τους

ΟΗΕ: 100 εκατ. δολ. για να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες τους

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα 100 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη στήριξή του, στη χώρα τους, των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» από την κλιμάκωση των συγκρούσεων και το εύρος των εκτοπισμών στο Σάχελ, από τις νέες μετακινήσεις πληθυσμών στο ανατολικό τμήμα της Αφρικής, όπως και στο Κέρας της Αφρικής και από την αύξηση των αφίξεων μεταναστών μέσω θαλάσσης στα Κανάρια Νησιά.

Στη διάρκεια του 2020 καταγράφηκαν συνολικά στην κεντρική και δυτική περιοχή της Μεσογείου 1.064 θάνατοι μεταναστών.

«Η UNHCR ζητεί λίγα περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την ασφάλεια, στις αφρικανικές χώρες, των μεταναστών που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», υπογραμμίζει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι να δοθούν ασφαλείς και βιώσιμες εναλλακτικές σε αυτό τον επικίνδυνο διάπλου, που χαρακτηρίζεται από κακοποιήσεις και θάνατο», προσθέτει.

Λόγω της βίας στο Σάχελ κάθε ημέρα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωπο, σύμφωνα με την UNHCR.

Απουσία προοπτικής ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή «είναι πολύ πιθανό» να υπάρξουν και άλλες μετακινήσεις πληθυσμών και πολλοί άνθρωποι να προσπαθήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σημειώνει η υπηρεσία.

Πριν αποπειραθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, πολλοί καταφεύγουν σε άλλες χώρες στην Αφρική.

«Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις και έχουν τεράστια και άμεση ανάγκη για προστασία. Είναι σημαντικό να τους παρέχονται στις χώρες οπού καταφεύγουν αρχικά ζωτικής σημασίας στήριξη καθώς και υπηρεσίες προστασίας», ανέφερε ο Βενσέν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο.

«Δεχόμαστε σπαρακτικές μαρτυρίες για βία και κακοποιήσεις που αναγκάζονται να υποστούν πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους που οδηγούν προς τη Μεσόγειο. Πολλοί γίνονται στόχος διακινητών και λαθρεμπόρων οι οποίοι τους κακοποιούν, τους εκβιάζουν, τους βιάζουν και κάποιες φορές τους σκοτώνουν ή τους αφήνουν να πεθάνουν», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων που απηύθυνε η UNHCR περιλαμβάνεται στο σχέδιο στρατηγικής δράσης για το 2021 που ξεκίνησε η υπηρεσία και το οποίο έχει στόχο να αυξήσει την πρόσβαση, την ταυτοποίηση και την παροχή βοήθειας στους μετανάστες κατά μήκος των οδών που ακολουθούν, καθώς και να βελτιώσει την εκπαίδευση και τα μέσα διαβίωσής τους στις χώρες όπου λαμβάνουν άσυλο.

Η UNHCR κάλεσε εξάλλου τις χώρες να δημιουργήσουν για τους μετανάστες δρόμους ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης, προκειμένου να αποφεύγουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο.