Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν Γκουαϊδό και ο Μαδούρο απειλεί...

Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν Γκουαϊδό και ο Μαδούρο απειλεί...

Του Γιάννη Μαντζίκου

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και την Ιταλία να μπλοκάρει μετά την Ελλάδα, ένα κοινό ψήφισμα της Ε.Ε., ο Νικολάς Μαδούρο απειλεί με κυρώσεις...

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα δείχνει να έχει πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή σε ό,τι αφορά την τύχη του Νικολάς Μαδούρο ο οποίος προς το παρόν επιμένει να μην προκηρύσσει προεδρικές εκλογές όπως τον προτρέπει η διεθνής κοινότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Τσεχία, Πολωνία και Φινλανδια έχουν αναγνωρίσει ήδη τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σημειώνοντας πως αυτός οφείλει να προετοιμάσει «μια περίοδο μεταβατική», η οποία θα οδηγήσει σε «αξιόπιστες» εκλογές.

Αυτό που δείχνει να ενόχλησε περισσότερο από όλα τον Νικολάς Μαδούρο δείχνει να είναι η αναγνώριση Γκουαϊδό από τον πλευρά της Ισπανίας. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως στρέφεται στην Ιταλία ώστε να αποτραπεί ένα κοινό ψήφισμα των χωρών μελών της Ε.Ε. Κάτι που τελικά φέρεται να πέτυχε.

Και αυτό διότι η ιταλική κυβέρνηση είναι χωρισμένη στα δύο. Και μη χαράσσοντας κοινή γραμμή η αντίδραση του κινήματος των πέντε αστέρων συνέβαλε στο να αποφευχθεί η έκδοση του ψηφίσματος σε βάρος του Νικολάς Μαδούρο αλλά προσωρινά. Άλλωστε η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. Λαμβάνουν θέση.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφεύγει να καταδικάσει το καθεστώς Μαδούρο, τις δολοφονίες τις συλλήψεις αλλά και τα βασανιστήρια που καταγγέλλονται και τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε εκλογές.

Μια θέση που στην παρούσα φάση εξυπηρετεί τον Νικόλάς Μαδούρο ο οποίος στοχεύει στον να κερδίσει χρόνο και φυσικά να πιέσει την αντιπολίτευση αλλά και την ίδια την εθνοσυνέλευση της χώρας του όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι αντιφρονούντες.

Απειλεί ο Μαδούρο

Ως αντίδραση στις αναγνωρίσεις στις οποίες προχωρούν, μεμονωμένα, οι χώρες της Ευρώπης, ο Νικολάς Μαδούρο απειλεί με κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «διατυπώνει την εντονότατη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο». Στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για «αναθεώρηση διμερών σχέσεων»

Πάντως ο ηγέτης του καθεστώτος της Βενεζουέλας έσπευσε χθες να ζητήσει και τη βοήθεια του... θεού. Όπως ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ζήτησε από τον Πάπα «να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου».