«Οι εξελίξεις σε Συρία - Λιβύη θα θερμάνουν και άλλο τη Μεσόγειο»
Τ. Ερντογάν

«Οι εξελίξεις σε Συρία - Λιβύη θα θερμάνουν και άλλο τη Μεσόγειο»

Στην επιτυχημένη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία απέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι αποδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του κόμματός του, AKP, για τα εξωτερικά ζητήματα της Άγκυρας, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «θερμότερες» εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε τον ΟΗΕ να πάρει θέση: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», τόνισε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ακόμη ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Αφού κάλεσε για ακόμη μία φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε  ότι «πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας. Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να καταστήσει την Ιντλίμπ ασφαλή περιοχή «ανεξαρτήτως κόστους», παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας. «Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς»,τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

O Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία λέγοντας ότι το Serttao θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα και θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του το 2020, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την περιοχή στην οποία θα σταλεί.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε η κυπριακή ιστοσελίδα Sigmalive.com κατά τη διάρκεια πρωινού γεύματος που παρέθεσε σε βουλευτές του κόμματός του ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ύστερα από τον αποτελεσματικό μας αγώνα στη στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία, ο πολιτικός βραχίονας της FETÖ (σ.σ.: η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) άρχισε να φέρνει στην επικαιρότητα φήμες περί πραξικοπήματος».

«Κάποιοι προσπαθούν με τέτοιες συζητήσεις να βάλουν εμπόδια στην Τουρκία και να αλλάξουν την ατζέντα», σχολίασε ο Τ. Ερντογάν. «Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τον αποτελεσματικό μας αγώνα», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις φήμες για πραξικόπημα

«Η κατάσταση δεν μας προκαλεί ανησυχία. Όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί είναι σε επαγρύπνηση», δήλωσε.

«Κάποιοι εντός και εκτός Τουρκίας προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον στρατό και να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών με φήμες προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει πραξικόπημα. Εκείνοι που διαδίδουν τέτοιες φήμες το κάνουν σκόπιμα», πρόσθεσε.

«Τη νύχτα του πραξικοπήματος μού είπαν να διαφύγω σε ελληνικό νησί»

Την «εθνική» του στάση τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 θέλησε να προβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας κατά την ίδια ομιλία πως όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, τον συμβούλευσαν να διαφύγει στην Ελλάδα για να σωθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί. Αλλά εγώ τους είπα: "Εγώ σε αυτά τα εδάφη γεννήθηκα, σε αυτά θα πεθάνω"».με τους βουλευτές του να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα Sigamlive.com, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν». «Το ελικόπτερό μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο Τ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «όσο η Τουρκία και ο ίδιος αγωνίζονταν κατά των πραξικοπηματιών, εκείνος έπινε καφέ στο σπίτι του».