Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε πολλές ουκρανικές πόλεις από τις ρωσικές δυνάμεις, με την Μαριούπολη να αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναφορές πως δεν εξελίσσεται στο ρυθμό που έχει σχεδιαστεί η εισβολή. Παρά τον αποκλεισμό του Κιέβου στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.
«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.
«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», είπε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στον δήμαρχο, που μιλούσε εναλλάξ αγγλικά και ουκρανικά, στεκόταν ο αδελφός του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας.
«Κοντά στο Μπροβάρυ (ανατολικά προάστια του Κιέβου), από τα βόρεια πίσω από το Λιούτιι διεξάγεται μια μεγάλη μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές, ο μικρός οικισμός Μαραρίβ (δυτικά) και σχεδόν όλο το Ιρπίν (βορειοδυτικά) βρίσκονται ήδη υπό από το έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών», είπε. Ερωτηθείς για μια συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ακριβείς πληροφορίες για αυτό το θέμα.
Οι περιοχές Ιρπίν και Λιούτιι ήταν και σήμερα δύο σκηνές έντονων ανταλλαγών πυρών πυροβολικού, με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα πίσω από το μέτωπο Ιρπίν , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους: φύγετε από τη χώρα μας, πηγαίντε σπίτια σας. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί (...), μπορεί να χρειαστεί πολύς», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου.
«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γονατίζουμε μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης μας. Ολόκληρη η πόλη έχει πλέον θέσεις μάχης», κατέληξε ο Κλίτσκο.
Στο μεταξύ, νωρίτερα μεταδόθηκε ότι οι Ουκρανοί προχώρησαν σε ανακατάληψη εδαφών δυτικά του Κιέβου και ότι Ουκρανικές σημαίες κυματίζουν και πάλι στην πόλη του Μακάριβ, δυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, εθελοντές και ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην πόλη Βόζνεσενσκ, νότια της χώρας, κατέστρεψαν ένα ρωσικό οπλισμένο κομβόι, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ στη Χερσώνα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, που ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή.
Όπως αναφέρει το BBC, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη, παρότι το λιμάνι της πόλης έχει υποστεί μικρή ζημιά, ενώ συνεχίζονται οι μάχες, από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά ως τη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας καταγράφει χάρτης του Guardian
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στο Κίεβο
Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά την Τετάρτη, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου σε μια βόρεια συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές. «Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο.
Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων. Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Ο εχθρός βομβάρδισε εκ νέου (...) Η συνοικία Σεβτσενκίβσκι έγινε στόχος πληγμάτων το πρωί. Οι διασώστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο προσπαθώντας να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε σπίτια και ψηλές πολυκατοικίες», επεσήμαναν.
«Μόλις είχα επιστρέψει μέσα, αφού είχα βγει για να καπνίσω όταν ξαφνικά 'μπουμ', κατέρρευσε η οροφή», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Οχριμένκο που διαμένει σε ένα από τα σπίτια που επλήγησαν.
«Έχασα για λίγο τις αισθήσεις μου, προτού σηκωθώ. Ήμασταν τρεις, με την αδελφή μου και τον σύζυγό της, στο σπίτι που μοιραζόμαστε δύο οικογένειες (...) κανείς δεν σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο συνταξιούχος.
«Μόλις που πρόλαβα να πάρω κάποια έγγραφα και να βγω, προτού το σπίτι πάρει φωτιά», δήλωσε η αδελφή του.
Τα στρατεύματα προχωρούν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από το βορρά και το νότο για να «περικλείσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας». Τα στρατεύματα προχωρούν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Παράλληλα, οι μάχες στο βορρά - με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Κιέβου - παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό στάσιμες», αναφέρει το υπουργείο.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 23 March 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 23, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/PCEfBZMADk
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/gmDkmzjI7F
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της χώρας μέσω 9 «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Η Βερεστσούκ, πάντως, επισήμανε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης.
Η Ουκρανή αντιπρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.
Κατάπαυση πυρός στο Λουχάνσκ
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.
Για την ακρίβεια, ο Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Ευρώπη, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών αλλά και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Είναι το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου.
Ο Μπάιντεν θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
«Τους τελευταίους μήνες η Δύση ήταν ενωμένη. Ο πρόεδρος μεταβαίνει στην Ευρώπη για να τη διαβεβαιώσει ότι παραμένουμε ενωμένοι» και για να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Αύριο μέσα σε μία ημέρα ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.
Νέες κυρώσεις
Ο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ευρώπη, θα συνεργαστεί «με τους συμμάχους μας για να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες» προκειμένου η Μόσχα να μην μπορέσει να τις παρακάμψει, επεσήμανε ο Σάλιβαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης «θα εξετάσει με τους συμμάχους τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις» σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, συνέχισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Παράλληλα θα ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» και θα παρουσιάσει «την επιπλέον αμερικανική συμβολή» στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων.
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία έχει καταφύγει η πλειονότητα των εκατομμυρίων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.
Εκεί πρόκειται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες.
Τα χειρότερα ακολουθούν
Μετά το πρώτο σοκ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι τα χειρότερα έπονται: πρωτίστως για την Ουκρανία. Τη Δευτέρα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.
Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι ο Πούτιν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ τον έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» ο οποίος υιοθετεί ολοένα και πιο «βίαιες» και φονικές τακτικές εναντίον των αμάχων.
Εξάλλου ένας πόλεμος που διαρκεί θα αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι Δυτικοί. Μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες διαφωνούν για το αν θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον μέτρα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Δυσκολίες υπάρχουν και στον στρατιωτικό τομέα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική και την άμυνά τους, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες έχουν προσφέρει εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς η Δύση θα μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω τον ουκρανικό στρατό;
Ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, για παράδειγμα με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Ο άλλος στόχος του Αμερικανού προέδρου θα είναι να διασφαλίσει ότι οι Δυτικοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέναντι στην Κίνα.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα του επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που θα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.
Περίπου 100.000 οι αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη
Κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.
Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε νεκρό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους θα μιλήσει σήμερα στα κοινοβούλια της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, πρελούδιο του τέλους μιας εβδομάδας με εντατική διπλωματική δραστηριότητα: αύριο Πέμπτη, έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή, δυτικοί ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες, στις συνόδους του NATO, της G7 και της ΕΕ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει μεθαύριο Παρασκευή στην Πολωνία, χώρα που έχει υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.
Ο κ. Μπάιντεν, που αναχωρεί σήμερα για τη Γηραιά Ήπειρο, θα εργαστεί επίσης «μαζί με τους συμμάχους για μακροπρόθεσμες αναπροσαρμογές» όσον αφορά την παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη»
Θα αποκλειστεί η Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς; «Για το ζήτημα της G20, θα πω μόνο τούτο: θεωρούμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν έχει συμβεί τίποτε στους διεθνείς οργανισμούς και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», είπε οκ. Σάλιβαν. «Όμως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις, θα θέλαμε να διαβουλευτούμε με τους συμμάχους μας και με τους εταίρους μας σε αυτούς, προτού εκφραστούμε».
«Είναι γενοκτονία, όχι πόλεμος»
Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.
Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.
Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».
Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».
«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξανέστη εναντίον του «παράλογου» πολέμου, που είναι «αδύνατο να οδηγήσει σε νίκη» και τόνισε πως «ακόμη κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη προς πόλη, δρόμο προς δρόμο, σπίτι προς σπίτι».
Ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν να βομβαρδίζουν άλλες ρωσικές πόλεις: το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, τη Μικολάιφ, την Τσερνιγκίβ.
Στο Κίεβο, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας υποτίθεται πως επρόκειτο να αρθεί σήμερα, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έμοιαζε να έχει σταματήσει.
Και ο πληθυσμός, μεγάλο μέρος των 3,5 εκατ. του οποίου έχει φύγει, περίμενε, με άγχος αλλά και αποφασιστικότητα, την επικείμενη έφοδο του ρωσικού στρατού. Στο δυτικό, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σε σχεδόν κάθε διασταύρωση βλέπει κανείς οχυρές θέσεις με αμμόσακους και αντιαρματικά εμπόδια.
Μετά το πλήγμα την Κυριακή το βράδυ με ρωσικό πύραυλο εναντίον εμπορικού κέντρου του Κιέβου, όπου ήταν κρυμμένα σύμφωνα με τη Μόσχα πυρομαχικά και πυροβόλα, εντείνεται ο φόβος για τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκοπευτικά και καμικάζι, καθώς και για τις φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αποκαλύψουν ουκρανικές θέσεις.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον ακινήτου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στο βορειοδυτικό Κίεβο, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Συνολικά 228 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα αφότου άρχισε η ρωσική επίθεση.
Οι βομβαρδισμοί ήταν ιδιαίτερα εντατικοί χθες σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο και μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη σε διάφορα προάστια, από το Ιρπίν ως το Γκοστομέλ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολεξάντρ Πάβλιουκ.
Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται
Στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκεται η μόνη μεγάλη πόλη που ελέγχουν, η Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν προς τα δυτικά και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν έχουν προελάσει γύρω από τη Μικολάιφ.
Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται σε ρωσικό κλοιό από πολλές πλευρές και σε μεγάλους άξονες, αλλά δεν είναι εντελώς περικυκλωμένη.
Οι Ουκρανοί «έχουν περάσει πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι στο CNN, «καταδιώκουν και απωθούν τους Ρώσους» από περιοχές που κατείχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα επιμελητείας, ανεφοδιασμού, συντονισμού, διοίκησης, επικοινωνίας, ενώ «δεν έχει καταφέρει» να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του.
Οι αμερικανοί διατείνονται ότι η ισορροπία δύναμης έχει μεταβληθεί. Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε χθες βράδυ ότι «για πρώτη φορά» οι Ρώσοι είδαν να πέφτει «κάτω από το 90%» το επίπεδο της μάχιμης δύναμης που είχαν συγκεντρώσει στη Λευκορωσία και στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, σημείωσε ότι οι απώλειες 10% της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης (νεκροί και τραυματίες) προσκόπτουν τη δυνατότητά της να επιχειρεί.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις της μπροστά στην αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια απελπισμένη προσπάθεια των Ρώσων να ανακτήσουν την ορμή τους», υποστήριζε στις αρχές της εβδομάδας αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Η Ουάσινγκτον, που εκφράζει ανησυχία για την ενδεχόμενη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, «δεν διαπιστώνουν» πως υπήρξε στρατιωτικός ανεφοδιασμός από το Πεκίνο στη Μόσχα μετά τη συνδιάλεξη του Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν χθες βράδυ.
Στο πεδίο της ενημέρωσης, η Google άρχισε διακριτικά να αποσύρει το προσωπικό της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η πλατφόρμα YouTube, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με τη μηχανή αναζήτησης, έθεσε υπό αναστολή κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό της που συμβουλεύτηκε το ίδιο πρακτορείο, κατά το οποίο υπάρχει πλέον κίνδυνος να απαγορευτεί με τη σειρά της στη Ρωσία.
Ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη Δευτέρα τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, προσάπτοντάς τους «εξτρεμισμό», την ώρα που η Μόσχα επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο εν μέσω της επίθεσης στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ