Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν υποδέχεται τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Λεπίντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν υποδέχεται τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Λεπίντ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε το Ελιζέ χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας στην Ευρώπη με σκοπό να μεταβληθεί η θέση ιδίως του Λονδίνου και του Παρισιού όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν χθες Δευτέρα στη Βιένη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, έπειτα από πέντε μήνες παύσης, που έχουν σκοπό να επανέλθει πλήρως σε ισχύ η συμφωνία που είχαν υπογράψει τα μέρη 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Πολύ ανήσυχη» η ισραηλινή κυβέρνηση

 

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ ανήσυχη» διότι οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να άρουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, που χαρακτήρισε πολύ «ανεπαρκείς».

Πέραν του φακέλου του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ο Γιαΐρ Λαπίντ αναμένεται να συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τις πληροφορίες κοινοπραξίας δημοσιογράφων-ερευνητών, ένα από τα τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη πειρατεία με τη χρήση του λογισμικού αυτού. Το γεγονός «κλόνισε» τη σχέση Γαλλίας-Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, εξήγησε μια από τις πηγές.