Ο Μάριο Ντράγκι για πρωθυπουργός;

Ο Μάριο Ντράγκι για πρωθυπουργός;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και σύνθετο ντόμινο εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη πυροδοτεί η διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αφενός η άνοδος των λαϊκιστών σε Ιταλία και Γαλλία και αφετέρου η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε περιβάλλον προεκλογικής περιόδου διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και λεπτών ισορροπιών, την ώρα που άπαντες συμφωνούν ότι ο αντικαταστάτης του Ντράγκι θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο.

Ιδιαίτερα στην Ιταλία, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει καθώς η οικονομία πέφτει ξανά σε ύφεση και οι Σαλβίνι – Ντι Μάιο έχουν μπροστά τους σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν έναν προϋπολογισμό που δεν θα αναβιώνει την κόντρα με τις Βρυξέλλες. Βέβαια, με τις ευρωεκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, μία τέτοια κόντρα ίσως ενισχύσει το αφήγημα των Ιταλών λαϊκιστών για ανατροπή της άρχουσας τάξης των Βρυξελλών, καθώς ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνει.

Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη αναφέρουν ότι η αλληλουχία των εξελίξεων θα μπορούσε να καταστήσει τον Μάριο Ντράγκι ως τον καταλληλότερο για να σταματήσει την άνοδο του Ματέο Σαλβίνι και να δώσει στους Ιταλούς πραγματικές ελπίδες ανάπτυξης. Μάλιστα, στην Ιταλία έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές φήμες, καθώς η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ με αφορμή τη διάσωση της Banca Carige, έδειξε ότι οι δύο άνδρες χρησιμοποιούν ρητορική που παραπέμπει σε πολιτική κόντρα.

Ο «Super Mario» δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα όμως μετά την παταγώδη αποτυχία του Ματέο Ρέντσι να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάπτυξη, ο Ιταλός είναι για πολλούς η τελευταία ελπίδα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Και μπορεί ο Ντράγκι να είναι συστημικός, ωστόσο έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί με ευκολία να πάει κόντρα στις γερμανικές απαιτήσεις.

Από την πλευρά του, το πανίσχυρο λόμπι των Ιταλών βιομηχάνων δείχνει μέχρι στιγμής να «ποντάρει» στην αποχώρηση του Λουίτζι Ντι Μάιο από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς ο Σαλβίνι θεωρείται πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα και πιο «διαχειρίσιμος» σε οικονομικά ζητήματα. Μάλιστα, στην Ιταλία κυκλοφορεί σενάριο που θέλει τον Σαλβίνι να επισπεύδει τις βουλευτικές εκλογές επειδή βλέπει τα ποσοστά του να ενισχύονται και θέλει να προλάβει τον Ντράγκι, ο οποίος αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου.

Είτε μόνος του, είτε με τον Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι δείχνει αποφασισμένος να κάνει στροφή στα περισσότερα ζητήματα της οικονομίας και να διατηρήσει ακλόνητη στάση στο μεταναστευτικό. Παρ' όλα αυτά, ο Ντράγκι θεωρείται ο άνθρωπος που με το «whatever it takes» έσωσε το ευρώ και διέκοψε το μεγάλο sell-off των ομολόγων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και της Ιταλίας. Είναι αυτός που μπορεί να ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ιταλίας και μπορεί να επηρεάσει το κέντρο αποφάσεων των Βρυξελλών.

Όσον αφορά τον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη, τα σενάρια είναι πολλά, ενώ τελευταία έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για συμφωνία μεταξύ της Μέρκελ και του Μακρόν, έτσι ώστε να «κατέβουν» με κοινό υποψήφιο για να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Η Ντανιέλ Νουί θα μπορούσε να είναι το όνομα-έκπληξη που μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί ψηλά στη λίστα των υποψηφίων. Η πρώην σιδηρά κυρία του SSM θεωρείται από τη Μέρκελ πιο ρεαλιστική επιλογή από τον Γενς Βάιντμαν ή τον Μπενουά Κερέ, ενώ αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τον Ντράγκι πρέπει να διαδεχθεί γυναίκα.

Εξαιτίας, μάλιστα, του θολού πολιτικού σκηνικού και των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται η απόφαση για τον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη να ληφθεί πριν τον Μάιο, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ανακοινώσεις αναμένονταν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο ίδιο πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κούρσα της διαδοχής θα έχει ατύπως ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.