Ο «άγγλος ασθενής» της Ευρώπης

Ο «άγγλος ασθενής» της Ευρώπης

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του για το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων, η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook και η διχόνοια στο κόμμα των Εργατικών συμβάλλουν σε ένα εκρηκτικό και δυνάμει χαοτικό σκηνικό στη χώρα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τη 31η Οκτωβρίου, επίσημη ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ.

Σήμερα λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα αποφασίσει αν το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ήταν μια σύννομη ενέργεια από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η κυβέρνηση Τζόνσον προσέφυγε στη νομική αυτή οδό για να προσβάλλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας το οποίο εκτίμησε ότι υπήρχε "σκοπιμότητα από τον Τζονσον για να μην παραταθεί το Brexit από τους βουλευτές".

Σε περίπτωση νίκης, ο πρωθυπουργός θα έχει ένα ακόμα "όπλο στη φαρέτρα" για κινηθεί εναντίον της απόφασης των βουλευτών που ζητούν από την κυβέρνηση να αιτηθεί παράταση από τις Βρυξέλλες ως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Σε διαφορετική περίπτωση, το σκληρό μπλοκ των Συντηρητικών που επιθυμεί Brexit -πάση θυσία- στις 31 Οκτωβρίου θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ακόμα βέβαια, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Βουλή επιστρέψει άμεσα στις εργασίες της, αφού αν μη τι άλλο δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Την ίδια ώρα που θα περίμενε κανείς τους Εργατικούς, έτοιμους να εκμεταλλευτούν πολιτικά, το ενδεχόμενη δικαστικής ήττας της κυβέρνησης, τα πράγματα δεν δείχνουν έτσι. Οι Εργατικοί (όπως και οι Συντηρητικοί) είναι από την αρχή της κρίσης του Brexit διαιρεμένοι σε δύο στρατόπεδα, το φιλοευρωπαικο και αυτό του αρχηγού Τζέρεμι Κορμπιν.

Στο συνέδριο του κόμματος στο Μπράιτον, οι διαφορές φάνηκαν με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο, όταν οι "προεδρικοί" στήριξαν ως επίσημη γραμμή την ουδετερότητα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και οι φιλοευρωπαιοι την παραμονή. Η νίκη της πρότασης του Κορμπιν για ουδέτερη στάση όχι μόνο δεν κατεύνασε τα πνεύματα αλλά όξυνε το κλίμα, με πολλούς να απειλούν ευθέως με προσχώρηση τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Το συνέδριο του Μπράιτον σημαδεύτηκε επίσης από την προσπάθεια των προεδρικών να καταργήσουν εν μια νυκτί το πόστο του αντιπροέδρου το οποίο κατέχει ο δημοφιλής Τομ Γουοτσον, η οποία όμως στέφθηκε από αποτυχία.

Πάνω από το σκηνικό αυτό, επικρέμαται βαριά η σκιά της κατάρρευσης της εταιρείας Thomas Cook, η οποία έρχεται λίγους μήνες μετά την πτώχευση της βιομηχανίας British Steel. Οι δύο αυτές πτωχεύσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό από τους ειδικούς με την αβεβαιότητα που συνοδεύει το Brexit. Ιδιαίτερα η περίπτωση της Thomas Cook θεωρείται "καμπανακι του κινδύνου" για το τι θα ακολουθούσε μια άτακτη και χαοτική έξοδος της χώρας από την ΕΕ.