NYT: Ο Τραμπ πλήρωσε φόρο 750 δολάρια - Για χρόνια δεν έκανε φορολογικές δηλώσεις

NYT: Ο Τραμπ πλήρωσε φόρο 750 δολάρια - Για χρόνια δεν έκανε φορολογικές δηλώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επαίρεται συχνά πυκνά για τον πλούτο που δημιούργησε ως κατασκευαστής φέρεται να μην πλήρωνε κανένα φόρο για αρκετά χρόνια, ενώ το 2016 οπότε και εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας κατέβαλε το... ιλιγγιώδες πόσο των 750 δολαρίων για τις προσωπικές του φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι αποκαλύψεις προέρχονται από την εφημερίδα New York Times η οποία συγκέντρωσε όλα τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ που αντιστοιχούν σε 20 περίπου έτη αποκαλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία, τεράστιες διαγραφές και εκατοντάδες εκατομμύρια χρέους που οφείλονται. 

Η αποκάλυψη της εφημερίδας έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ που αρνείται συστηματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία, δίνοντας παράλληλα και δικαστική μάχη για να μην δοθούν οι δηλώσεις του στις εισαγγελικές αρχές.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, ξεχωρίζει το γεγονός ότι δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε καταβάλει φόρους εισοδήματος γι 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια. Την ίδια ώρα, τα χρέη του ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό πρέπει να τακτοποιηθεί την επόμενη τετραετία.

Υπενθυμίζεται, ότι ένα φορολογικό έγγραφο από το 2017 έδειχνε ότι ο Τραμπ έχει οφειλές ύψους τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τράπεζα την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ δείχνουν απώλειες 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2018, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε κέρδη τουλάχιστον 434,9 εκατομμύριων δολαρίων.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Οργανισμού Τραμπ, του ομώνυμου ομίλου του προέδρου, δείχνουν επίσης ότι μεταξύ του 2010 και του 2018 διέγραψε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια σε ανεξήγητα "συμβουλευτικά τέλη". Το ποσό αυτό των συμβουλευτικών αμοιβών αξιώθηκαν σύμφωνα με την εφημερίδα, ως "φορολογικές εκπτώσεις" για ξενοδοχειακά έργα στο Βανκούβερ και τη Χαβάη. 

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα, ο Ντόναλντ Τραμπ συστηματικά παρουσίαζε ζημιές, χάρη στις οποίες απέφευγε να πληρώνει φόρους. Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολάρια) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε για πρώτη φορά στη ζωή του φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφει η NYT, αλλά στη συνέχεια τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας της αμερικανικής Εφορίας (IRS).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους NYT ο Μάικλ Κόεν, που υπήρξε δικηγόρος του Τραμπ από το 2006 μέχρι το 2018, κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2019, ότι ο Τραμπ του είχε δείξει την επιταγή με την επιστροφή φόρου κομπάζοντας ότι "δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να επιστρέψουν τόσα χρήματα σε κάποιον σαν κι αυτόν".

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ Άλαν Γκάρτεν σχολίασε τις αποκαλύψεις ως "ανακριβείς" και "λανθασμένες", καλώντας παράλληλα την εφημερίδα να δημοσιεύσει τα στοιχεία. Ο δικηγόρος δήλωσε επίσης ότι "ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε φόρους εδώ και δεκαετίες".

Προ ημερών εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δρομολογήσει έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και των επιχειρήσεων του για φορολογική απάτη.

Οι δικηγόροι του γενικού εισαγγελέα στο Μανχάταν διατύπωσαν τον παραπάνω ισχυρισμό κατά την κατάθεση δικαστικών εγγράφων στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν, τέσσερις ημέρες πριν το δικαστήριο εξετάσει το αίτημα του Τραμπ για την παρεμπόδιση της εφαρμογής μιας κλήσης του 2019 προς τη λογιστική του εταιρία Mazars USA για την παράδοση των φορολογικών δηλώσεών του.

Οργισμένες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς

Δύο εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έιμι Κονει Μπάρετ ως της εκλεκτής του προέδρου για Ανώτατο Δικαστήριο, οι Δημοκρατικοί που αντιδρούσαν έντονα στην επίσπευση της διαδικασίας, επιτίθενται με οργή στον Τραμπ μετά την αποκάλυψη της NYT.

H καμπάνια του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν το μεταξύ τους ντιμπέιτ κατέκλυσε με διαφημίσεις το διαδίκτυο στις οποίες αναφέρει "Δάσκαλοι, Νοσοκόμες, Πυροσβέστες πλήρωσαν περισσότερους φόρους από τον Ντόναλντ Τραμπ".

Παράλληλα, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελοζι και Τσακ Σουμερ επιτέθηκαν κατά του Τραμπ. Ο Σουμερ επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσια, έγραψε στο twitter "Όποιος πλήρωσε περισσότερους φόρους από τον Τραμπ να σηκώσει το χέρι του", ενώ η Πελοζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για "απόδειξη της κατάπτωσης της οποίας έχει περιπέσει η χώρα επί προεδρίας Τραμπ".