Ντάουνινγκ Στριτ: Στρατιωτική στήριξη και επισιτιστική ασφάλεια στην ατζέντα Τζόνσον - Ζελένσκι

Ντάουνινγκ Στριτ: Στρατιωτική στήριξη και επισιτιστική ασφάλεια στην ατζέντα Τζόνσον - Ζελένσκι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν την Πέμπτη σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στους Ουκρανούς και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για να καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σύμφωνα με το CNN.

Στην συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο Τζόνσον εξέφρασε ανησυχίες «για τις αυξανόμενες παγκόσμιες επιπτώσεις από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και τον απερίσκεπτο αποκλεισμό του Προέδρου Πούτιν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλι, δήλωσε ότι «η αποτυχία να ανοίξουν τα λιμάνια θα σημάνει κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», φέρνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.

Ο Τζόνσον «καθόρισε τη στήριξη προς την άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλων εδάφους - επιφανείας και μη επανδρωμένων drones», αναφορικά με την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει επιπλέον 1,3 δισ.ευρώ σε στρατιωτικά κονδύλια στην Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.