Δυο επιστολές, μια υπέρ και μια κατά της αναβολής, έστειλε ο Τζόνσον στην ΕΕ

Δυο επιστολές, μια υπέρ και μια κατά της αναβολής, έστειλε ο Τζόνσον στην ΕΕ

Δυο επιστολές, μια ανυπόγραφη, με την οποία ζητάει αναβολή του Brexit και μια άλλη στην οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί αναβολή, έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη ματαίωση της προσπάθειάς του να περάσει τη συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε «το «εγχειρίδιο Τραμπ» και πως εξωθεί τη Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Στο μεταξύ, σε μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει τη συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον έστειλε τις επιστολές μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ήταν υποχρεωμένος από νόμο, που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, να ζητήσει από την ΕΕ μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Μια φωτοτυπία του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη - ανυπόγραφο - στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση.

Η επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν θα διαπραγματευτεί αναβολή:

Τζόνσον

Τζόνσον

Η ανυπόγραφη επιστολή με την οποία ο Μπ. Τζόνσον ζητά παράταση του Brexit:

Τζόνσον

«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», γράφει ο Τζόνσον στην επιστολή του, με την οποία απορρίπτει τη διαδικασία παράτασης.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει πότε θα εξετάσει αυτό το αίτημα και αν θα το κάνει δεκτό. Αν και θα προτιμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σήμερα, η κυβέρνηση θα πιέσει για την επικύρωση και θα καταθέσει τη σχετική νομοθεσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παραμένω σίγουρος ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία έως τις 31 Οκτωβρίου», προσθέτει ο Μπ. Τζόνσον.

Και συνεχίζει: «παρότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το αίτημα που γίνεται με εντολή του κοινοβουλίου ή αν θα προσφέρει μια εναλλακτική περίοδο παράτασης, έχω ξεκαθαρίσει από τότε που έγινα πρωθυπουργός ότι η περαιτέρω παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα της Βρετανίας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση».

Παράλληλα σημειώνει ότι «πρέπει να φέρουμε αυτή τη διαδικασία σε μια κατάληξη προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και να χτίσουμε τη νέα σχέση μας στα θεμέλια της μακράς ιστορίας μας ως γείτονες και φίλοι σε αυτή την ήπειρο» και επισημαίνει πως δεν επιθυμεί να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία του Brexit.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit. «Το αίτημα για αναβολή μόλις έφτασε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Τουσκ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ». «Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήλπιζε το Σάββατο οι Βρετανοί βουλευτές πως θα εγκρίνουν τη συμφωνία που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της ΕΕ. Ωστόσο με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά, ψηφίστηκε μια τροπολογία που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Διαβάστε ακόμα:

- Ευρωπαίοι διπλωμάτες: Αναμένουμε τις εξελίξεις στη Βρετανία για το Brexit

- Βρετανικός Τύπος: «Βουλή των ηλιθίων», «Ταπεινωτική ήττα»