Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου
Ρωσία

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν χθες πρόταση νομοσχεδίου που θα απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αφού οι ψηφοφόροι ενέκριναν αλλαγές στο σύνταγμα που ορίζουν τον γάμο ως την ένωση μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας μόνο.

Οι αλλαγές, τις οποίες προώθησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπερψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα αυτόν τον μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραμονή του Πούτιν στον εξουσία έως το 2036. Οι επικριτές κατήγγειλαν ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη, ωστόσο οι αρχές το αρνούνται.

Ο Πούτιν, που συντάσσεται στο πλευρό της ορθόδοξης εκκλησίας και επιζητεί να απομακρύνει τη Ρωσία από τις φιλελεύθερες δυτικές αξίες, έχει δηλώσει ότι δεν θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου για όσο καιρό θα βρίσκεται στο Κρεμλίνο.

Αν περιληφθεί στο σύνταγμα μια de facto απαγόρευση, οι πιθανοί διάδοχοι του Ρώσου προέδρου θα δυσκολευτούν πολύ να νομιμοποιήσουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αν θελήσουν να το δοκιμάσουν.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υιοθετηθεί γρήγορα από τη Δούμα, απαγορεύει ρητά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και καθιστά παράνομη την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, παρόλο που αυτό είναι κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κάνουν και τώρα.

Η γερουσιαστής Έλενα Μιζουλίνα, εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι η απαγόρευση του γάμου και της υιοθεσίας θα περιλαμβάνει και τα διεμφυλικά άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος της θεσμοθέτησης νέων νόμων σε συνέχεια της ψηφοφορίας για το σύνταγμα.