Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: Προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: Προσπάθησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έδωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερνοτγάν, ο οποίος μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» τόνισε πως «έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικότερα, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο την αναγκαιότητα του διαλόγου στη βάση του διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών στην περιοχή, ο Τ. Ερντογάν έστρεψε εκ νέου τα βέλη του προς την Ελλάδα.

«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δηλώσεις Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021», η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα κάνει ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής

Aντιστοίχως ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι υπεύθυνη για ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Ακάρ, μιλώντας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα. «Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε ο Ακάρ και συνέχισε: «Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την ΕΕ και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν  μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού». Όσον αφορά το Κυπριακό, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών. «Στην Κύπρο η μόνη διέξοδος είναι η λύση των δυο κρατών. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι», είπε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμα:

Άγρια κόντρα Άγκυρας - Καΐρου, την ώρα που ο Τσαβούσογλου ονειρεύεται συμφωνίες...

Ν. Δένδιας: Βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο