Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα κάνει ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής

Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα κάνει ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι υπεύθυνη για ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Ακάρ, μιλώντας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα. «Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε ο Ακάρ και συνέχισε: «Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την ΕΕ και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν  μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού». Όσον αφορά το Κυπριακό, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών. «Στην Κύπρο η μόνη διέξοδος είναι η λύση των δυο κρατών. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι», είπε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη σχέση της χώρας του με την Αίγυπτο. «Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.