Νέα Ζηλανδία: Η χώρα θα χαλαρώσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, παρά την Όμικρον

Νέα Ζηλανδία: Η χώρα θα χαλαρώσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, παρά την Όμικρον

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η χώρα της θα κινηθεί προς ένα σύστημα συνύπαρξης με τον ιό της COVID-19 αργότερα μέσα στην εβδομάδα, παρά τη νέα παραλλαγή Όμικρον που αποτελεί νέα απειλή για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν νέα περιστατικά της παραλλαγής Όμικρον στη Νέα Ζηλανδία στη φάση αυτή, αλλά η εξελισσόμενη παγκόσμια κατάσταση δείχνει γιατί χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση στα σύνορα, δήλωσε η ίδια.

«Η Όμικρον υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός στα σύνορά μας», τόνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σκληροί έλεγχοι

 

Η Νέα Ζηλανδία εφαρμόζει μερικούς από τους πιο σκληρούς σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχους στα σύνορά της και σχεδιάζει να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της για τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό για περαιτέρω χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Η Άρντερν δήλωσε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν πολλές αποδείξεις, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον.

«Μπορεί να επηρεάσει τα εμβόλια μας, αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να έχει πιο σοβαρά συμπτώματα ή μπορεί να είναι πιο ήπια από τη Δέλτα…, απλά δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η Άρντερν.

Ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ δήλωσε ότι οι αρχές διερευνούν αν χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στα σύνορα προκειμένου να κρατηθεί μακριά η Όμικρον.

«Πραγματικά προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά (την Όμικρον) ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για αυτή», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.