Νέα ήττα Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Κατοχυρώνεται η προστασία ανηλίκων μεταναστών

Νέα ήττα Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Κατοχυρώνεται η προστασία ανηλίκων μεταναστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει τον νόμο που παρέχει προστασία και υπό συνθήκες άδεια εργασίας σε μετανάστες που έφτασαν παράνομα στην χώρα ενώ ήταν ανήλικοι.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς και έλαβε τη στήριξη των τεσσάρων φιλελεύθερων ανώτατων δικαστικών, κερδίζοντας πλειοψηφία 5 εναντίον 4.

Ο θεωρούμενος συντηρητικός Ρόμπερτς ο οποίος προτάθηκε επί θητείας Τζορτζ Μπους του νεότερου σημειώνει ότι ο τερματισμός του συγκεκριμένου προγράμματος από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ είναι "αυθαίρετος και ανυπόστατος" και παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ρυθμίζει τη σχετική διοικητική διαδικασία. 

Τον εν λόγω νόμο Πράξης Αναστολής για τις Αφίξεις Παιδιών (Deferred Action for Childhood Arrivals/DACA εν συντομία), εισήγαγε η κυβέρνηση Ομπάμα το 2012, μετά την αποτυχία της να περάσει ένα ευρύτερο νομοσχέδιο για τη σταδιακή νομιμοποίηση των περίπου 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, αφού στο Κογκρέσο είχαν πια την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί.

Η DACA παρέχει προστασία σε νέους έως 31 ετών με λευκό ποινικό μητρώο, οι οποίοι ήταν από 16 ετών και κάτω όταν πήγαν στις ΗΠΑ. Αν και το νομικό τους status δεν αλλάζει, οι «ονειροπόλοι» προστατεύονται από την απέλαση κι έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν και να εργαστούν.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει την DACA στο πλαίσιο της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής που είχε εξαγγείλει, φαίνεται πως δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε συναντήσει σφοδρή αντίδραση από πολιτειακούς εισαγγελείς και κυβερνήτες πολιτειών. 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι πρόκειται για την δεύτερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατά της αμερικανικής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, το οποίο ψήφισε υπέρ του να συμπεριληφθεί στην ομοσπονδιακή νομοθεσία του 1964 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις "με βάση το φύλο", μέριμνα για τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενους.