Ν. Πελοζι: Κοντά σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ν. Πελοζι: Κοντά σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Αυξάνονται οι ελπίδες για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελοζι για συμφωνία ακόμα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η Πελοζι μάλιστα υποβάθμισε τη σημασία μιας διορίας που είχε θέσει προ ημερών, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν. Για να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο πριν από την Ημέρα των Εκλογών, οι νομοθέτες θα έπρεπε να συμφωνήσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας επισημαίνει το δίκτυο CNBC.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Λευκός Οίκος -μέσω του Υπουργού Οικονομικών -διεξάγουν εντατικές συζητήσεις εδώ και καιρό για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ωστόσο απαιτήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, μόνο και για να κάνει στροφή 180 μοιρών λίγες ώρες αργότερα.

Μετά την επιστροφή στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει κάποια θετικά βήματα προς την προσέγγιση τους. Το Σάββατο, ο Ντρου Χάμιλ, αναπληρωτής προσωπάρχης της Νάνσι Πελοζι είπε ότι υπήρξαν κάποια "ενθαρρυντικά νέα" μετά την νέα τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

"Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σοβαρά την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας η οποία να παρέχει στους Αμερικανούς ανακούφιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας",αναφέρει μέσω Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Μνούτσιν έχει κάνει πρόταση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία απερρίφθη από τους Δημοκρατικούς οι οποίοι τοποθετούν τον "πήχη" στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, εμπόδιο στα σχέδια των δύο πλευρών βάζει, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Γερουσιαστών Μιτς Μακονελ και άλλοι συνάδελφοί του οι οποίοι θεωρούν ότι το νέο πακέτο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ειδικότερα τα 500 δισεκατομμύρια.

Ο Μακονελ έχει βάλει εδώ και μέρες πάγο στα σχέδια του Τραμπ, λέγοντας "Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, δεν νομίζω να έρθει σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Οι συνάδελφοι μου θεωρούν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα πακέτο ύψους 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σκοπεύει να φέρει ξανά προς ψήφιση στο σώμα ένα νέο πακέτο στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 500-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.