7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Κορέα: Θα αυξήσει τη συνεισφορά της για τα αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτειά της

Ν. Κορέα: Θα αυξήσει τη συνεισφορά της για τα αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτειά της

Η Νότια Κορέα συμφώνησε να αυξήσει κατά 13,9% τη συμβολή της στο κόστος της φιλοξενίας περίπου 28.500 αμερικανών στρατιωτών για το 2021, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες έπειτα από αμερικανικές εκκλήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Η αύξηση θα ανεβάσει τη φετινή συμβολή της Νότιας Κορέας στο 1,18 τρισεκατομμύριο γουόν (1,03 δισεκατομμύριο δολάρια). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι επωφελείται δωρεάν από τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και είχε ζητήσει από τη χώρα να πληρώνει 5 δισεκ. δολάρια το χρόνο. 

«Με τη συμφωνία διευθετήθηκε το πιο μακροχρόνιο κενό που είχαμε ποτέ και το οποίο διήρκεσε περίπου έναν χρόνο και τρεις μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Νότιας Κορέας Τζέονγκ Εούν-μπο στη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.

«Προσέφερε μια ευκαιρία για να επαναλάβουμε τη σημασία της συμμαχίας και την ανάγκη για σταθερή στάθμευση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Κορέα». 

Η εξαετής Συμφωνία Ειδικών Μέτρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνήφθη έπειτα από διαπραγματεύσεις και θα αυξάνει την ετήσια συνεισφορά της Νότιας Κορέας στον λογαριασμό για την περίοδο 2022-2025 ανάλογα με την ετήσια αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της, η οποία ήταν φέτος 5,4%, ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η εν λόγω συμφωνία αντικαθιστά τη ρύθμιση που εξέπνευσε στο τέλος του 2019, βάσει της οποίας η Νότια Κορέα κατέβαλε φέτος περίπου 920 εκατομμύρια δολάρια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παγώσουν τη συνεισφορά της Νότιας Κορέας για το 2020, ανακοίνωσε το υπουργείο. 

Στην προηγούμενη μεγάλη αύξηση της συνεισφοράς της, η Νότια Κορέα είχε καταβάλει το 2003 ποσό κατά 17% μεγαλύτερο απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με δεδομένα από το κορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ