Μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και από τα σουπερμάρκετ της Σαουδικής Αραβίας

Μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και από τα σουπερμάρκετ της Σαουδικής Αραβίας

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών το οποίο έχουν επιβάλλει de facto εδώ και καιρό επιχειρηματίες και εμπορικές ενώσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα οι αλυσίδες Othaim Markets, Danube Supermarkets, Tamimi Markets και Panda Retail Company εξέδωσαν ανακοινώσεις στις γνωστοποιούν ότι θα σταματήσουν να εισάγουν τουρκικά προϊόντα όταν τα υπάρχοντα αποθέματα εξαντληθούν. "Η Othaim Markets ανέφερε στη δήλωση σχετικά με τον λογαριασμό της εταιρείας στο Twitter.

Πριν λίγες μέρες, τα τουρκικά μέσα ανάφεραν ότι το Ριάντ έχει ήδη θέσει σε ισχύ ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αναμένεται να αποκτήσει πλέον και επίσημο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και τους διέταξε να σταματήσουν τις συναλλαγές με τουρκικές επιχειρήσεις και να αγοράζουν τα προϊόντα τους, απειλώντας με πρόστιμα σε όποιον αγνοήσει την εντολή.

Σημειώνεται ότι το 2017, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, επέβαλε εμπαργκο στο Κατάρ, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προωθούν την ανατροπή των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν κι άλλο μετά την άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Ριάντ να ζητά μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.