Μπάιντεν: Βάζει την υπογραφή του για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μπάιντεν: Βάζει την υπογραφή του για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει την Τρίτη τα έγγραφα που εγκρίνουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη με ψήφους 95-1 σε μια σπάνια επίδειξη δικομματικής ενότητας από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Ως γνωστόν,  Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία τον περασμένο μήνα, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν στη συμμαχία, μόλις όλα τα κράτη μέλη επικυρώσουν την απόφαση.

Η προσχώρηση πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 30 μελών του Οργανισμού προτού η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να είναι υπό την προστασία του Άρθρου 5, τη ρήτρα υπεράσπισης που ορίζει ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων.

Η επικύρωση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, αν και η προσχώρηση έχει ήδη εγκριθεί από μερικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία.