Μπ. Τζόνσον: Ο δήμαρχος Καν οδήγησε το Λονδίνο στη χρεωκοπία

Μπ. Τζόνσον: Ο δήμαρχος Καν οδήγησε το Λονδίνο στη χρεωκοπία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν οδήγησε στη χρεωκοπία το σύστημα συγκοινωνιών της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναγκάσει τον Καν να εκποιήσει γη και να μειώσει τις δαπάνες στο πλαίσιο ενός πολυτάραχου σχεδίου οικονομικής διάσωσης.

Ο Καν, που ανήκει στο κόμμα των Εργατικών, έχει ζητήσει ένα πακέτο ύψους 5,7 δις. λιρών για τις Συγκοινωνίες του Λονδίνου (TfL) αφού οι πολίτες εγκατέλειψαν τις δημόσιες συγκοινωνίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιμένει να ζητά υψηλότερα κόμιστρα και άλλα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων, όπως η διεύρυνση της ζώνης του «δακτυλίου» που υποχρεώνει τους οδηγούς να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

«Ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε στην πραγματικότητα οδηγήσει στη χρεωκοπία το TfL πριν καν την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Τζόνσον, που είχε πείσης διατελέσει δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016, προσθέτοντας ότι το σύστημα συγκοινωνιών ήταν «εύρωστο» το 2016.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού οδήγησαν σε δραματική πτώση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών σε όλο το Λονδίνο.

Ο Καν, που είχε παγώσει την τιμή των κομίστρων, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα αποτρέψουν τους Λονδρέζους από το να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη ζημιά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση Τζόνσον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς δημάρχους σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να κλείσουν λόγω των lockdown και για το πώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι δημόσιες υπηρεσίες.