Μόσχα: «Στοπ» σε 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες προς την Τουρκία

Μόσχα: «Στοπ» σε 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες προς την Τουρκία

Τουλάχιστον 500.000 Ρώσους που είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια για την Τουρκία μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, θα επηρεάσει η απόφαση του Κρεμλίνου να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς την Τουρκία, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ρωσική Άνω Βουλή), Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

Τα παραπάνω είναι απόρροια της ενόχλησης του Κρεμλίνου για την εμπλοκή της Αγκυρας στην κλιμακούμενη κόντρα Ρωσίας - Ουκρανίας. Από την Δευτέρα ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ έχει καλέσει δημόσια κάθε τρίτη χώρα να πάψει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία. «Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», είχε δηλώσει ο Λαβρόφ, την Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία για παραδόσεις οπλισμένων UAVs (τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών), ενώ έχει ήδη παραδώσει έξι από τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με πυρομαχικά και την παράδοση περιπολικών πλοίων.

Σήμερα από την πλευρά του ο ρώσος αντιπρόεδρος Κ. Κοσάτσεφ επεσήμανε πως στην Κριμαία ζουν 2 εκατ. Ρώσοι πολίτες και άλλες 500.000 στη Σεβαστούπολη, τους οποίους ο Ερντογάν δεν τους θεωρεί Ρώσους, ενώ ο Ζελένσκι, τον οποίο υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος τους βλέπει σαν κατακτητές.

Τόνισε επίσης πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η επίσημη απαγόρευση, οι ρώσοι πολίτες θα έπρεπε να καταλάβουν πως δεν μπορούν να πάνε για διακοπές σε μια χώρα που καταπατά τις ελευθερίες εκατομμύρια πολιτών της, ενώ υποστήριξε πως η πατρίδα είναι πάνω από τα όποια σχέδια για ξεκούραση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα «παγώνει» για 1,5 μήνα (από 15 Απριλίου έως 1η Ιουνίου) τις πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκία σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για να σταματήσει τις στρατιωτικές επαφές με το Κίεβο.