Μέτρα κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν Αθήνα - Λευκωσία

Μέτρα κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν Αθήνα - Λευκωσία

Την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να ζητήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εχθές, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

Εξάλλου, την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για τις προθέσεις της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην ανατολική Μεσόγειο. 

Το πρόγραμμα της Συνόδου (ώρα Ελλάδας), έχει ως εξής:

Σήμερα:

  • 13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • 15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • 16.30 Έναρξη εργασιών
  • 20.15 Δείπνο εργασίας
  • Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Αύριο:

  • 09.30 Αφίξεις ηγετών
  • 10.30 Συνεδρία για το ευρώ
  • 13.30 Συνέντευξη Τύπου