Μετέωρη η Ελλάδα μετά την ασυμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό

Μετέωρη η Ελλάδα μετά την ασυμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό

Εκτεθειμένη αφήνει την Ελλάδα η αδυναμία συμφωνίας των εταίρων της στην Ε.Ε. σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Υπό το πρίσμα των έντονων αντιθέσεων, που δεν επέτρεψε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στη χθεσινή έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και καθώς όλες οι χώρες φροντίζουν πλέον για την «οχύρωσή» τους απέναντι στις προσφυγικές ροές, η κυβέρνηση ελπίζει μόνο στην... καλή θέληση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού για πέντε ακόμη χρόνια.

Η Αθήνα -η οποία βρέθηκε να είναι ουραγός σε ένα θέμα που την απασχολεί άμεσα- ουσιαστικά συμφώνησε με την πρόταση η οποία διατυπώθηκε από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), προκειμένου να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των «βαρών» σε όλα τα κράτη-μέλη -υπό την απειλή, μάλιστα, οικονομικών κυρώσεων και περικοπής των κοινοτικών επιδοτήσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην τακτική σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, καθώς τουλάχιστον οι χώρες της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους -ενώ στο πλευρό τους φαίνεται πως έχουν και την Αυστρία.

Έτσι, αναγκαστικά, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασφαλιστεί μέσω των διμερών ή τριμερών συμφωνιών τις οποίες πρότεινε η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να μην γυρίσει με άδεια χέρια στο Βερολίνο, όπου κρέμεται πάνω της η δαμόκλειος σπάθη του Βαυαρού εταίρου της και υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι, βεβαίως, ο Ζέεχοφερ να τραβήξει το σκοινί και να μην αρκεστεί σε αυτού του είδους τις συμφωνίες, αλλά να επιχειρήσει να επιβάλλει επιστροφή χιλιάφων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στη Γερμανία, όμως έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά σε άλλη χώρα, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά εάν υπάρξει και αύξηση των ροών από Τουρκία, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, καθώς εκτός των άλλων, είναι αυτή που βρίσκεται γεωγραφικά στην πρώτη γραμμή και αποτελεί τη βασικότερη χώρα υποδοχής. Μαζί φυσικά με την Ιταλία του Σαλβίνι, η οποία πρότεινε την ριζική αναθεώρηση των Συνθηκών του Δουβλίνου και ήδη εφαρμόζει μια τακτική μηδενικής ανοχής απέναντι στους πρόσφυγες, απαγορεύοντας στα περισσότερα καράβια που τους μεταφέρουν να πιάσουν σε ιταλικό λιμάνι. 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool