Μέρκελ: «Υπερβολική απαίτηση» οι περιορισμοί στους πολίτες

Μέρκελ: «Υπερβολική απαίτηση» οι περιορισμοί στους πολίτες

Ως «υπερβολική απαίτηση» από όλους χαρακτήρισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τους περιορισμούς που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού και ευχαρίστησε τους πολίτες για τις προσπάθειές τους, οι οποίες, όπως είπε, επιτέλους αποδίδουν. Έκανε επίσης λόγο για την «πανδημία του αιώνα» σε επίπεδο φυσικής καταστροφής και τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο, σφοδρότερο κύμα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «διχασμένη εικόνα», με μείωση των κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και εξήγησε ότι, λόγω και των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Βρετανία και στην Ιρλανδία, ήταν απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως επιπλέον μέτρα.

«Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν πολύ αργά», τόνισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφύγουμε ένα ακόμη σφοδρότερο κύμα».

Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά εγγυώμαι ότι κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε και να διευρύνουμε τις δυνατότητες παραγωγής

Η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα παραλάβει κατά το πρώτο τρίμηνο την συμφωνηθείσα ποσότητα εμβολίων από τις BioNTech/Pfizer και τόνισε ότι δεν μπορεί μεν να εγγυηθεί την παραγωγή των εμβολίων, αλλά εγγυάται ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να στηρίξει τις δυνατότητες παραγωγής.

«Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής», αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι ήταν από πριν γνωστό ότι αρχικά δεν θα υπήρχαν πολλά εμβόλια. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι κατά το πρώτο τρίμηνο θα εκτελεστούν τελικά κανονικά οι παραγγελίες, ενώ ανέδειξε ως μεγάλη καινοτομία το γεγονός ότι την ημέρα της αδειοδότησης του εμβολίου BioNTech/Pfizer υπήρχαν ήδη έτοιμα εμβόλια σε παραγωγή.

Αναφερόμενη στην πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στο εμβόλιο, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες συντήρησής του (σε -70 βαθμούς) καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια.