Μακρόν: Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση με Ερντογάν, δεν μου ζήτησε συγγνώμη

Μακρόν: Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση με Ερντογάν, δεν μου ζήτησε συγγνώμη

Διαβεβαιώσεις από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι επιθυμεί να αποχωρήσουν από το έδαφος της Λιβύης το συντομότερο δυνατό έλαβε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν όπως είπε σε συνέντευξη τύπου. 

Ο Μακρόν ο οποίος είχε τετ α τετ με τον Ερντογάν μετά από μεγάλο διάστημα αντιπαράθεσης με αφορμή τη σύγκρουση στη Λιβύη, σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα αλλά δεν υπήρξε συγγνώμη από τον τούρκο Πρόεδρο για την προσωπική επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον του.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για αυτήν την απόσυρση (ξένων μισθοφόρων). Δεν εξαρτάται απλώς από τους δυο μας. Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας την επιθυμία του ότι οι ξένοι μισθοφόροι, οι ξένες πολιτοφυλακές, που βρίσκονται στη Λιβύη να φύγουν από το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Μάκρον σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στη Λιβύη βάσει συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, βοηθώντας απέναντι στις δυνάμεις του Καλιφα Χαφταρ. 

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου, την αντιμετώπιση της Κίνας για την οποία είπε ότι "tο ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού, η Κίνα δεν έχει καμία σχέση με τον οργανισμό αυτό".

Ο Μακρόν, ωστόσο, σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διατηρούν μη στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα.

"Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τη σχέση μας με την Κίνα - δεν αφορά μόνο το στρατιωτικό κομμάτι", είπε. "Δεν πρέπει να αποσπάσουμε την προσοχή από τις πολλές προκλήσεις που έχουμε εντός του ΝΑΤΟ."