Μακρόν: Η Γαλλία δέχτηκε επίθεση - Σε «ευαίσθητους στόχους» 7.000 στρατιώτες

Μακρόν: Η Γαλλία δέχτηκε επίθεση - Σε «ευαίσθητους στόχους» 7.000 στρατιώτες

Στον τόπο της επίθεσης στην εκκλησία στη Νίκαια, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, βρέθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν επίθεση κατά της Γαλλίας. Παράλληλα δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών για την προστασία σημαντικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως οι χώροι λατρείας.

«H χώρα μας χτυπήθηκε από μια ισλαμική τρομοκρατική επίθεση. Είναι η Γαλλία που δέχτηκε την επίθεση», ανάφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι η καθολική κοινότητα των Γάλλων έχει την πλήρη στήριξή του. «Ολόκληρο το έθνος στέκεται στο πλευρό τους για να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντα ελεύθερα στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Εμ. Μακρόν. 

Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί από 3.000 σε 7.000. «Θα επιτρέψουμε έτσι στους εαυτούς μας να προστατεύσουμε όλους τους χώρους λατρείας, ειδικά τις εκκλησίες, έτσι ώστε η γιορτή των Αγίων Πάντων να μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», επισήμανε ακόμα και υπογράμμισε πως «εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας»

Ο Μακρόν είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016 και συμπλήρωσε πως σήμερα «ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Στο μεταξύ σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Γαλλία καθώς λίγες μέρες μετά τον αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή μια νέα τρομοκρατική επίθεση έξω από εκκλησία στη Νίκαια είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μια γυναίκα αποκεφαλίστηκε.  Ο δράστης επαναλάμβανε την φράση «Αλάχου Άκμπαρ» και έχει συλληφθεί. Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των ερευνών,

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία. Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. 

Σε ένα δεύτερο περιστατικό, λίγο μετά τις 11 στο Αβινιόν  άνδρας που κρατούσε μαχαίρι απειλούσε πεζούς, φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ», ενώ κινήθηκε και εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο άνδρας έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οι αστυνομικοί προσπάθησαν αρχικά να ακινητοποιήσουν το δράστη με μη φονικά μέσα, αλλά αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ όταν τους επιτέθηκε.

Παράλληλα, ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε "με αιχμηρό αντικείμενο" σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.

Διαβάστε ακόμα:

Επιθέσεις σε δύο πόλεις της Γαλλίας και στο γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία

Κοινή δήλωση των «27» για τη νέα επίθεση στη Γαλλία: «Ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στην Νίκαια της Γαλλίας

AFP: Τυνήσιος που έφτασε στη Γαλλία από τη Λαμπεντούζα ο τρομοκράτης της Νίκαιας