Επιθέσεις σε δύο πόλεις της Γαλλίας και στο γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία

Επιθέσεις σε δύο πόλεις της Γαλλίας και στο γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Γαλλία καθώς λίγες μέρες μετά τον αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή μια νέα τρομοκρατική επίθεση έξω από εκκλησία στη Νίκαια είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μια γυναίκα αποκεφαλίστηκε.  Ο δράστης επαναλάμβανε την φράση «Αλάχου Άκμπαρ» και έχει συλληφθεί. Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία. Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Ο δράστης φώναζε "Αλλάχου Άκμπαρ" ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος. "Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός", δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

Λίγο μετά τις 11 στο Αβινιόν  33χρονος άνδρας που κρατούσε περίστροφο απειλούσε πεζούς, φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ», ενώ κινήθηκε και εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο άνδρας έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

 «Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία της Αβινιόν.

Η αστυνομία επενέβη λίγο μετά τις 10.00, αφότου την ειδοποίησε ένας περαστικός, ο οποίος ενημέρωσε πως ένας άνδρας οπλισμένος με ένα πιστόλι απειλούσε άλλους ανθρώπους. «Ο άνδρας όρμηξε εναντίον τους κρατώντας το όπλο του και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου τον σκότωσαν», εξήγησε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Αβινιόν.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οι αστυνομικοί προσπάθησαν αρχικά να ακινητοποιήσουν το δράστη με μη φονικά μέσα, αλλά αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ όταν τους επιτέθηκε.

Παράλληλα, ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε "με αιχμηρό αντικείμενο" σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.