Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στην Νίκαια της Γαλλίας

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στην Νίκαια της Γαλλίας

Σύσσωμος ο διεθνής πολιτικός κόσμος καδικάζει την τρομοκρατική επίθεση έξω από εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ένα εκ των θυμάτων αποκεφαλίστηκε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την επίθεση, αναφέροντας στο twitter: «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του καταδίκασε "την άθλια επίθεση" που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

"Η άθλια επίθεση...δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία", έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Την «έντονη» καταδίκη της για την «άγρια» επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια εξέφρασε και η Τουρκία. «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Tη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την "αποτρόπαιη επίθεση" και τόνισε: "Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται".

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης "καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια".

"Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)", που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Tον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή και το ελληνκό ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.