Μακρόν για Ερντογάν: Δεν θα αποδεχθώ ποτέ τη ρητορική μίσους

Μακρόν για Ερντογάν: Δεν θα αποδεχθώ ποτέ τη ρητορική μίσους

Με μια σειρά από tweet, στον απόηχο της νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία μετά τις λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του, ο Εμ. Μακρόν απαντάει στον Τούρκο πρόεδρο ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους». «Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι «η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε».

Αναλυτικά ο Εμ. Μακρόν έγραψε:

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ.

Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε.

Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο.

Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά ("We are ONE"), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση "We are one" πρωταγωνιστεί στο τραγούδι "One", του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, στον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή.

Στήριξη σε Μακρόν από Κυρ. Μητσοτάκη

Mήνυμα υποστήριξης στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης» δεν είναι αποδεκτές. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αυτές οι κινήσεις εκ μέρους της Άγκυρας «πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη αναφέρει:

Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Mακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Εμμανουέλ Μακρόν και στο γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί για ένα φρικτό έγκλημα.

Ο Τ. Ερντογάν συνέχισε την ακραία του ρητορική κατά του Εμ. Μακρόν σήμερα, έπειτα από την άμεση αντίδραση του Γάλλου προέδρου στην δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί.

Συγκεκριμένα σε υψηλούς τόνους ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε ξανά στον Γάλλο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας τις αμφιβολίες που έχει σχετικά με την ψυχική του υγεία.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί ιατρικά», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Να σημειωθεί πως Τούρκος πρόεδρος προχώρησε και εχθές σε παρόμοια δήλωση, οδηγώντας στα άκρα τη σχέση με τον Μακρόν και τη Γαλλία. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο Ερντογάν.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας που χαρακτήρισε απαράδεκτες της δηλώσεις Ερντογάν και την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Σήμερα μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εν λόγω χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση και να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικα «θα απομονωθεί περισσότερο».

Αντιστοίχως και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, σε ανακοίνωσή του αναφέροντας τους λόγους με τους οποίους προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας στην Τουρκία, επισημαίνει χαρακτηριστικά «ανεπίτρεπτη η τουρκική προπαγάνδα μίσους και συκοφαντιών εναντίον της Γαλλίας».