Μ. Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα

Μ. Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα

«Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι «η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε συγκεκριμένα: «Η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα».

Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός, η Τουρκία ελπίζει να επιτύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι τις 26 Μαρτίου. «Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», η οποία διεξαχθεί την ίδια ημέρα, δήλωσε. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι τεταμένες, γεγονός που καταγράφηκε και στην χτεσινή απουσία του Ερντογάν από την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της ΕΕ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι η Άγκυρα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε χωρίς να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου και αυτό σύμφωνα με αναλυτές είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και των μηνυμάτων που έστειλε η ηγεσία της ΕΕ σχετικά με το μεταναστευτικό και τους εκβιασμούς του Ερντογάν μέσω της πίεσης στα σύνορα της Ελλάδας.

Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισαν πως η συμφωνία με την Τουρκία ισχύει κανονικά για το μεταναστευτικό και ως εκ τούτου η Άγκυρα οφείλει να την τηρήσει.

Στην συνάντηση των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που προέρχονται από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μεταναστεύοντες παραμένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα την χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας. Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, κυρίως στο επίπεδο της χρηματοδότησης.