Μ. Βρετανία: Ποινική έρευνα για αντισημιτισμό στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος

Μ. Βρετανία: Ποινική έρευνα για αντισημιτισμό στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος

Ποινική έρευνα άρχισε σχετικά με τις κατηγορίες για αντισημιτισμό στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιάρντ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η βρετανική αστυνομία αναφέρει ανακοίνωσε πως την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου έλαβε ένα «φάκελο που περιέχει έγγραφα σχετικά με μια συνέντευξη που δόθηκε στο LBC Radio». «Το περιεχόμενο εξετάσθηκε από ειδικούς πράκτορες και άρχισε ποινική έρευνα σχετικά με ορισμένους από τους ισχυρισμούς που περιέχονται στα έγγραφα αυτά», πρόσθεσε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Πρόκειται για έναν εσωτερικό φάκελο του Εργατικού Κόμματος που περιλαμβάνει 45 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων μηνύματα μίσους που αναρτήθηκαν από μέλη του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ραδιοσταθμός διαβίβασε τον φάκελο στην επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ Κρεσίντα Ντικ. Η αστυνομία εργάσθηκε σε συνεργασία με την εισαγγελία πριν ασκηθούν διώξεις, ενώ το Εργατικό Κόμμα δήλωσε έτοιμο να συνεργασθεί με τους ερευνητές. 

«Το Εργατικό Κόμμα έχει ένα σταθερό σύστημα για να ερευνά τις προσφυγές για φερόμενες παραβάσεις των κανόνων του Εργατικού Κόμματος που διαπράττονται από μέλη. Όποιο πρόσωπο θεωρεί πως είναι θύμα παράβασης οφείλει να το επισημαίνει στην αστυνομία», προσθέτει το κόμμα που δέχεται τους τελευταίους μήνες αλλεπάλληλες κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Επισημαίνεται πως και ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Ο αριστερός πολιτικός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί «φίλα προσκείμενες» τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσκόπηση για τον αντισημιτισμό στη Βρετανία ανέφερε ότι το 90% των Εβραίων της Βρετανίας και το 38% του συνολικού πληθυσμού θεωρεί τον Κόρμπιν αντισημίτη. Επίσης, το 40% των Εβραίων δήλωσαν ότι θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν αν οι Εργατικοί του Κόρμπιν αναλάμβαναν την εξουσία.

Στο ίσιο μήκος κύματος, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν κάλεσε την Τετάρτη την χώρα του να είναι έτοιμη να «απευθύνει την πιο θερμή πρόσκληση» στους Βρετανούς Εβραίους σε περίπτωση που ο Κόρμπιν γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.