M. Βρετανία: «Βλέπει» εμπορική συμφωνία με την ΕΕ τον Σεπτέμβριο

M. Βρετανία: «Βλέπει» εμπορική συμφωνία με την ΕΕ τον Σεπτέμβριο

Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ ενόψει του γύρου διαπραγματεύσεων με τον Ευρωπαίο ομόλογό του Μισέλ Μπαρνιέ.

«Όπως συνεχίζουμε να λέμε, δεν αναζητούμε μια ειδική ή ξεχωριστή συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία με μια FTA (σ.σ. Free-Trade Agreement, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) στο επίκεντρό της όπως αυτές που έχει συνάψει η ΕΕ με άλλες φίλες χώρες, όπως ο Καναδάς», ανέφερε ο Φροστ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου επί των νόμων μας, των δικαστηρίων μας ή των αλιευτικών υδάτων μας, φυσικά και δεν είναι προς συζήτηση και δεν θα δεχθούμε τίποτα που θα τη θέτει σε κίνδυνο --όπως ακριβώς δεν επιδιώκουμε τίποτα που να απειλεί την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ».

Κατά την ολοκλήρωση του προηγούμενου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο «δεν επέδειξε το ίδιο επίπεδο εμπλοκής» με την ΕΕ στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

John Thys, Pool Photo via AP