7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Λιθουανία: Να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Λιθουανία: Να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία
AP newsroom

Η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους να σταματήσει τους ανθρώπους που φτάνουν στη Λευκορωσία και κατόπιν στα ευρωπαϊκά σύνορα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντμπέργκις.

Προσερχόμενος στο ΣΕΥ, στο Λουξεμβούργο σημείωσε ότι «οι μεταναστευτικές ροές δεν μειώνονται. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πώς να τους σταματήσουμε».

Προσέθεσε ότι «το σημερινό ερώτημα είναι τι εργαλεία χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία για να σταματήσουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

«Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του δεν σταματούν τις προσπάθειες να φέρουν περισσότερους ανθρώπους στα ευρωπαϊκά σύνορα» επισήμανε ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών.

Συμπλήρωσε ότι «χρησιμοποιούν νέες πτήσεις από έναν αριθμό χωρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να εξαπατήσουν ανθρώπους με εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ

Ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να βρούμε είναι να δούμε πώς να σταματήσουμε τις πτήσεις προς το Μινσκ. Η ΕΕ έχει κάνει κάποια βήματα που αποδεικνύονται αρκετά χρήσιμα, σταματώντας τις πτήσεις από το Ιράκ, σταματώντας τις πτήσεις από την Ιορδανία και το Λίβανο. Αλλά υπάρχει ένας αριθμός νέων πτήσεων».

Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι πιθανή επανάληψη των γεγονότων του 2015. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά οι πολιτικές επιπτώσεις, η πολιτική πίεση στην ΕΕ είναι αρκετά όμοια».

«Πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό σε δύο πράγματα. Πρώτον, είναι οι κυρώσεις στον Λουκασένκο για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, για την εξαπάτηση ανθρώπων φέρνοντάς του στα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεύτερον πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τις πτήσεις προς στη Λευκορωσία.

Οι κυρώσεις στην Belavia είναι το ένα, το άλλο είναι ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Λευκορωσία και φέρνοντάς τους με σκοπό να μεταναστεύσουν ότι είναι στο ραντάρ της ΕΕ, ότι τους βλέπουμε και ό,τι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν», κατέληξε.