Λίβανος: Απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Λίβανος: Απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Το πολιτικό αδιέξοδο στον Λίβανο συνεχίζεται μετά την εγκατάλειψη της προσπάθειας από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να  σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

"Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να συνεχίσω την προσπάθεια να σχηματίσω κυβέρνηση", δήλωσε ο διπλωμάτης Μουσταφά Αντίμπ στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις για την επιλογή μιας κυβερνητικής ομάδας που να έχει την έγκριση των διαφόρων αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Μετά από μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο Μισέλ Άουν το Σάββατο, ο Αντίμπ είπε ότι παραιτήθηκε επειδή το είδος του υπουργικού συμβουλίου που ήθελε να σχηματίσει «ήταν καταδικασμένο να αποτύχει» και ο ίδιος θέλει να προστατεύσει την εθνική ενότητα.

Ο Αντίμπ έλαβε 90 από τις 120 ψήφους που απαιτείτο για το σχηματισμό κυβέρνησης, συγκεντρώνοντας τη στήριξη της Χεζμπολάχ και του Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου  ενώ δεν έλαβε τη στήριξη του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι που διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Λίβανος περνά τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας του. Το Μάρτιο θα κληθεί για πρώτη φορά να εξοφλήσει μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους του, με το εθνικό νόμισμα να έχει καταρρεύσει, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό και άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας.

Η πολιτική αστάθεια στη χώρα κορυφώθηκε μετά την φονική έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης απ όπου σκοτώθηκαν 190 άτομα με την κυβέρνηση να οδηγείται τότε σε παραίτηση μετά και τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Εκ τότε όμως η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί με τη χώρα να βουλιάζει ακόμη στο χάος της ακυβερνησίας.