Λευκός Οίκος: Επιθυμούμε 5ετή παράταση της συνθήκης New START με τη Ρωσία

Λευκός Οίκος: Επιθυμούμε 5ετή παράταση της συνθήκης New START με τη Ρωσία

Πενταετή παράταση της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων επιθυμεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς ο προκάτοχος του δεν είχε προχωρήσει σε ανανέωση ή αναθεώρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Την ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιδιώξουν μια 5ετή παράταση της συνθήκης New START, όπως το επιτρέπει η συνθήκη», δήλωσε η Ψάκι την Πέμπτη.

«Ο πρόεδρος είναι εδώ και πολύ καιρό ξεκάθαρος ότι η συνθήκη New START είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η επέκταση έχει ακόμη μεγαλύτερο νόημα, όταν η σχέση με τη Ρωσία είναι τεταμένη όπως είναι αυτή τη στιγμή. Η New START είναι η μόνη συνθήκη που έχει απομείνει, η οποία περιορίζει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις και αποτελεί άγκυρα στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών μας» κατέληξε η Ψάκι.

Προ ημερών ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντονοφ σε συνέντευξή του στο RIA Novosti επεσήμανε πως υπάρχει χρόνος μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη New START, τονίζοντας εκ νέου οτι η χώρα του επιθυμεί την παράταση.

Η συνθήκη New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, λήγει τον Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί.