Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στον γιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στον γιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν σήμερα στη μαύρη τους λίστα τον πρωτότοκο γιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, τον 18χρονο Χάφεζ, στο πλαίσιο μιας νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Συνολικά, η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε 14 νέες οντότητες και πρόσωπα, έπειτα από ένα πρώτο κύμα κυρώσεων που είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου κατά την έναρξη ισχύος του "νόμου Καίσαρα" με την ελπίδα να στερήσει πόρους από την κυβέρνηση στη Δαμασκό και τους υποστηρικτές της.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης κατά της 1ης Μεραρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού και του διοικητή της Ζουχέιρ Ταουφίκ αλ-'Ασαντ.

"Ο στρατός του καθεστώτος 'Ασαντ έγινε σύμβολο ωμότητας, καταστολής και διαφθοράς", δήλωσε ο Πομπέο στην ανακοίνωση καλώντας να τερματιστεί "αυτός ο μάταιος και ωμός πόλεμος".

"Συμπεριλάβαμε στο εξής στη μαύρη λίστα περισσότερους από 50 βασικούς υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και τις εταιρίες τους καθώς και ορισμένες στρατιωτικές οργανώσεις που βασανίζουν τον συριακό λαό", δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο νεαρός Χάφεζ αλ-'Ασαντ, που φέρει το όνομα του παππού του ο οποίος διοίκησε τη Συρία μέχρι τον θάνατό του το 2000, δεν θα μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ όπου τα ενδεχόμενα περιουσιακά του στοιχεία θα παγώσουν.

Και η μητέρα του 'Ασμα αλ-'Ασαντ είναι στη μαύρη λίστα των κυρώσεων από τον Ιούνιο.

Κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον από τις αρχές το 2011 της καταστολής ενός κινήματος λαϊκής εξέγερσης που γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό πόλεμο με περισσότερους από 380.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

"Παρατηρήσαμε μια αύξηση της ισχύος του ρόλου του στους κόλπους της οικογένειας", δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφερόμενος στον Χάφεζ αλ-'Ασαντ. "Τα ενήλικα παιδιά συνεχίζουν ουσιαστικά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις στο όνομα και για λογαριασμό των γονιών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή άλλων οικείων τους", πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επίσης επέβαλε κυρώσεις κατά του Σύρου επιχειρηματία Ουάσιμ Ανουάρ αλ-Κάταν "που σύναψε πολλά συμβόλαια με την κυβέρνηση της Συρίας για να αναπτύξει εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία που κατέχει το κράτος στη Δαμασκό".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ