8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Κρεμλίνο: Καμία επίσημη πρόταση από την Τουρκία για διαμεσολάβηση στο Ουκρανικό

Κρεμλίνο: Καμία επίσημη πρόταση από την Τουρκία για διαμεσολάβηση στο Ουκρανικό
AP

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν προετοιμάζει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς, της ρωσόφωνης δηλαδή περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναδιατύπωσε την προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να αμβλύνει τις εντάσεις, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα ισοδυναμούσε με μια «σοβαρή παραβίαση» της ειρήνης στην περιοχή, τονίζοντας πως για την Άγκυρα αυτό θα ήταν απαράδεκτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ