Κορονοϊός: Ξανανοίγουν τα σχολεία στο Πεκίνο – Μηδενικά τα κρούσματα στη Σαγκάη

Κορονοϊός: Ξανανοίγουν τα σχολεία στο Πεκίνο – Μηδενικά τα κρούσματα στη Σαγκάη

Το Πεκίνο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιτρέψει στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ξαναρχίσουν τα μαθήματα, ενώ η Σαγκάη κήρυξε «τη νίκη επί του COVID-19» αφού η πόλη ανέφερε μηδενικά κρούσματα για πρώτη φορά μέσα εδώ και δύο μήνες.

Οι δύο μεγάλες πόλεις της Κίνας εφάρμοσαν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του κύματος Omicron από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, με τη Σαγκάη να επιβάλλει ένα lockdown διάρκειας δύο μηνών σε όλη την πόλη που σταμάτησε την 1η Ιουνίου.

Η πολιτική «μηδενικής ανοχής στην πανδημία, που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των κρουσμάτων, έχει μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πολλά από τα μέτρα πυροδότησαν λαϊκή οργή και διαμαρτυρίες ενώ επιβάρυναν την οικονομία.

Το Πεκίνο έκλεισε τα σχολεία του στις αρχές Μαΐου και προχώρησε σε τηλεκπαίδευση εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ενώ επιτράπηκε να επιστρέψουν στις τάξεις από τις 2 Ιουνίου οι τελειόφοιτοι μαθητές γυμνασίων.

Το Σάββατο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, η επιτροπή εκπαίδευσης της πρωτεύουσας είπε ότι όλοι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα μπορούν να επιστρέψουν στα μαθήματα από τη Δευτέρα. Τα νηπιαγωγεία θα επιτραπεί να ανοίξουν πάλι στις 4 Ιουλίου.

Το Δημοτικό Γραφείο Αθλητισμού του Πεκίνου ανέφερε ξεχωριστά ότι οι αθλητικές δραστηριότητες για τους νέους μπορούν να ξαναρχίσουν στις 27 Ιουνίου σε περιοχές όπου δεν έχουν αναφερθεί κοινοτικά κρούσματα για επτά συνεχόμενες ημέρες, με εξαίρεση τους υπόγειους χώρους, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Στο μεταξύ, η Σαγκάη δεν ανέφερε νέα κρούσματα στις 24 Ιουνίου, για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης Λι Τσιάνγκ δήλωσε ότι οι αρχές «κέρδισαν τον πόλεμο για να υπερασπιστούν τη Σαγκάη ενάντια στον COVID» εφαρμόζοντας τις οδηγίες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και ότι οι αποφάσεις πρόληψης της επιδημίας του Πεκίνου ήταν «απόλυτα σωστές».

Πάντως, οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο και το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους εξακολουθεί να απαγορεύεται. Παράλληλα συνεχίζεται η διεξαγωγή μαζικών PCR τεστ για τους 25 εκατ. κατοίκους της κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Σενζέν, που εφάρμοσε ένα lockdown για μια εβδομάδα τον Μάρτιο, δήλωσε το Σάββατο ότι θα κλείσει όλους τους κινηματογράφους και τα πάρκα καθώς και θα αναστείλει τις δημόσιες εκδηλώσεις στην περιοχή Φουτιάν λόγω έξι κρουσμάτων.

Η δημοτική αρχή απαιτεί επίσης τώρα από τους κατοίκους να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, κάτι που στην ουσία απαιτεί από τους ανθρώπους να κάνουν καθημερινά τεστ για να εισέλθουν σε μέρη όπως εμπορικά κέντρα ή να μπουν στα ΜΜΜ.