Κοροναϊός: Σήμερα αποφασίζει ο ΠΟΥ - Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν

Κοροναϊός: Σήμερα αποφασίζει ο ΠΟΥ - Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν

Σήμερα, Πέμπτη, θα αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Ειδικότερα, κατά τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», ανέφερε ο κ. Γκεμπρεγιέσους.

Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν

Την ίδια ώρα οι αρχές της μεγαλούπολης Ουχάν, περίπου 9 εκατ. κατοίκον όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από αύριο στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα

Τη ζωή σε 17 ανθρώπους έχει στοιχίσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 444 ασθενείς σε 13 επαρχίες, ενώ οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να ελέγξουν την επιδημία, καθώς κρούσματα έχουν εμφανιστεί όχι μόνο στο Πεκίνο και στη Σανγκάη, αλλά και εκτός της χώρας, όπως στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τ ο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, που επικαλείται την επαρχιακή κυβέρνηση, όλοι οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, ενώ η τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για 9 νεκρούς.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

«Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σημειώνεται πως χθες καταγράφηκε στις ΗΠΑ κρούσμα του κοροναϊου στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, αφού άνδρας που έφτασε πρόσφατα στις ΗΠΑ με ανταπόκριση από τηΒ Βουχόν της Κίνας διαγνώστηκε με τον ιό.

Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών που αφίκνυνται από αυτή.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε χτες το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, όπως μετέδωσαν τα τοπικά δίκτυα RTHK, Cable TV και TVB, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, με τον υπουργό Εμπορίου της μητρόπολης να διαβεβαιώνει από το Νταβός ότι η τοπική κυβέρνηση είναι σε υψηλή επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Διαβάστε ακόμα:

-Β Χονγκ Κονγκ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού

-Β Ρωσία: Ξεκίνησε η ανάπτυξη του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό

- Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ για κοροναϊό: «Είμαστε χώρα χαμηλότερου κινδύνου»

- Κίνα: Η επαρχία Μακάο ανακοίνωσε κρούσμα του νέου κοροναϊού

- Νέος κοροναϊός: Η Σιγκαπούρη θα ελέγχει όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα