Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ

Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ

Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων για να εκμεταλλευθεί την έκρηξη οργής στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία οδήγησε χθες στην ανάκληση του γάλλου πρεσβευτή στη Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Αιτία της πρόσφατης κρίσης, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ) ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Αφού διατύπωσε αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του προέδρου της Γαλλίας , ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «ηγείται εκστρατείας μίσους» κατά των μουσουλμάνων.

Απέναντι στην επίθεση του Ερντογάν, ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε την υποστήριξη ευρωπαίων ηγετών και θεσμών.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει κύμα οργής.