«Kόκκινη γραμμή» η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ρωσία

«Kόκκινη γραμμή» η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Μια μέρα μετά τη διάσκεψη του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, η Ρωσία  δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα ενταξιακά πλάνα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για «κόκκινη» γραμμή που εγείρει ανησυχίες.

«Παρακολουθούμε, πολύ στενά. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή στην οποία έχει αναφερθεί, επανειλημμένα ο Πρόεδρος» σημείωσε ο Πεσκόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Echo of Moscow, ερωτώμενος εάν το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν στην ατζέντα της συζήτησης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε εκτιμήσει πως η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως και το 2022, ενώ ο  πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία Reuters, Associated Press and Agence France-Presse, δήλωσε ότι θέλει να ακούσει ένα καθαρό «ναι ή ένα καθαρό όχι» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.