Κλιμακώνεται ο φραστικός πόλεμος ΕΕ - Πολωνίας

Κλιμακώνεται ο φραστικός πόλεμος ΕΕ - Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές αρχές ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε επαρχία, σε μια κλιμάκωση της διαμάχης ανάμεσα στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες, η οποία είχε ως αφετηρία την αμφισβήτηση της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού.  

Στης διάρκεια θερμής συνεδρίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου δεν έλειψαν οι παραλληλισμοί ανάμεσα στις σημερινές σχέσεις με την Πολωνία και στο Brexit, ο Μοραβιέσκι υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι υπεύθυνο για μια «ανατριχιαστική επανάσταση» που έχει ως στόχο να υποσκάψει την κυριαρχία της Πολωνίας.  

«Εκβιασμοί» και χρηματοδοτήσεις

 

Επιπλέον, κατηγόρησε ευρωπαίους πολιτικούς, τους οποίους δεν κατονόμασε, για προσπάθεια να εκβιάσουν την κυβέρνησή προκειμένου να την εντάξουν σε μία «κεντρική εξουσία», μετά τις προτάσεις για φρένο στη χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, ως συνέπεια για την πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι συμβατή με το πολωνικό σύνταγμα.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει πλήθος σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, οι οποίοι κάνουν λόγο για Polexit,   

Προηγήθηκε η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το τέλος της Ευρώπης;

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν, προειδοποίησε ότι το τέλος του κράτους δικαίου θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου θα συζητηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.

«Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί το τέλος του κράτους δικαίου. Η Ευρώπη θα πεθάνει από τέτοια εξέλιξη. Η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση την δημοκρατία την ελευθερία, τον σεβασμό και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν στους δημοσιογράφους πριν από την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να το αντιληφθούμε, όχι μόνο τα μέλη που σέβονται το κράτους δικαίου, αλλά και σε τόπους όπου η αντίληψη είναι ότι το κράτος δικαίου δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αν αμφισβητήσεις το κράτος δικαίου, έχει κάποιο λόγο για να το κάνεις. Και ο λόγος αυτός είναι η διατήρηση της εξουσίας».

«Κανένας χώρος για συμβιβασμούς»

 

Επιπλέον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς ως προς το κράτος δικαίου. «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις», προειδοποίησε.

«Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά δεν βλέπω χώρο για συμβιβασμούς… Στο τέλος αυτού του διαλόγου, πρέπει να υπάρξει μία σαφής ομολογία για αυτά επί των οποίων δεσμευθήκαμε όταν ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες», προειδοποίησε ο Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ένωσης.

Προς ένα Polexit;

 

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για «Polexit». Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ευρωπαϊων αξιωματούχων και αναλυτών εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι σε τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μετά την «απώλεια» ακόμα μίας χώρας μετά τη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΕΕ έρχεται ακόμα μία φορά στο προσκήνιο, ίσως εντονότερα από κάθε άλλη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.