7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Κίνα: Υπέβαλε στον ΟΗΕ την έκθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κίνα: Υπέβαλε στον ΟΗΕ την έκθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο όσον αφορά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπέβαλε επίσημα σήμερα στον ΟΗΕ τις νέες δεσμεύσεις της όσον αφορά το κλίμα, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της COP26 στη Γλασκώβη, της κρίσιμης συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτήν την αναθεωρημένη «Εθνική Συμβολή» (NDC) το Πεκίνο δεσμεύεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση των εκπομπών «πριν από το 2030» και θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα «πριν από το 2060». Οι στόχοι αυτοί συνάδουν με τις ανακοινώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η έκθεση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (CCNUCC).

Το Πεκίνο υπενθυμίζει ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει «να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους και να συνεχίσουν αποφασιστικά» τον αγώνα τους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων.

Με βάση τη συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, οι συμβαλλόμενες χώρες είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν κάθε 5 χρόνια μια αναθεωρημένη προς τα επάνω έκθεση για την «Εθνική Συμβολή» τους. Οι νέες δεσμεύσεις της Κίνας, χώρας που ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων, αναμένονταν με ανυπομονησία πριν από την COP26, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της την Κυριακή στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Πηγή: Reuters