Κίνα: Πάνω από το 6% του ΑΕΠ ο στόχος για ανάπτυξη το 2021

Κίνα: Πάνω από το 6% του ΑΕΠ ο στόχος για ανάπτυξη το 2021

Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει τον στόχο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξής της το 2021 να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρουσιάζοντας την ετήσια απολογιστική έκθεσή του κατά την έναρξη των φετινών εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Το Πεκίνο δεν είχε ορίσει στόχο για την ανάπτυξη πέρυσι, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που είχε εγείρει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο ο πληθωρισμός να κυμανθεί περί το 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα περί το 3,2% του ΑΕΠ, είπε ο  Λι. Το 2020, ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε οριστεί στο 3,5% και το έλλειμμα είχε οριστεί πως θα ξεπερνούσε κατά τι το 3,6%.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Bank of America διά στόματος της Έλεν Κιάο, οικονομολόγου της με ειδίκευση στις ασιατικές οικονομίες στο τμήμα Παγκόσμιων Ερευνών της τράπεζας εκτίμησε ότι η Κίνα οδεύει προς τον διπλασιασμό της οικονομίας της μέχρι το 2035, ενώ νωρίτερα, γύρω στο 2027 με 2028 θα έχει υπερβεί την αμερικανική οικονομία και θα την έχει εκτοπίσει από την πρώτη θέση στον κόσμο.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να σημειώνει η χώρα κάθε χρόνο ρυθμό ανάπτυξης 4,7% για τα επόμενα 15 χρόνια, διαψεύδοντας όσους έχουν κατηγορηματικά χαρακτηρίσει αδύνατον να το επιτύχει. 

Διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν πάντα προσεκτικά τα τεκταινόμενα στο συνέδριο του κινεζικού Κογκρέσου. Το Πεκίνο έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί ευκολότατα και ταχύτατα να κινήσει δισ. δολάρια για να ελέγξει την εφοδιαστική αλυσίδα νέων τεχνολογιών όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

AP Photo/Ng Han Guan