Κίνα: Απορρίπτει τη συμμετοχή στις συζητήσεις για την συνθήκη όπλων START

Κίνα: Απορρίπτει τη συμμετοχή στις συζητήσεις για την συνθήκη όπλων START

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως η πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή της χώρας σε τριμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πολιτικό κόλπο», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή η κίνηση «δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε ειλικρινής».

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν επανειλημμένα την Κίνα στην επέκταση της νέας Συμφωνίας START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία είναι μία συνεπής τακτική για την αποποίηση των ευθυνών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πλευρά του Πεκίνου.

Επιπρόσθετα η Κινεζική πλευρά υποστήριξε ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αντίμετρων», ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις εθνικές μειονότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων για την αντικατάσταση της συμφωνίας New START 2010.

Η Κίνα από την πλευρά της, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 320 πυρηνικές κεφαλές, έχει απορρίψει την πρόταση. H αμερικανική οργάνωση Federation of Atomic Scientists εκτιμά ότι «ως τo τέλος του 2020 η Κίνα θα έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφάλες».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Γερουσία το 2017, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις Τζούνιορ πρώην επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Ειρηνικού, τόνιζε ότι «όσο εμείς δεν αναπτύσσαμε το οπλοστάσιο μας λόγω της συνθήκης με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν ελεύθερη να κάνει ότι θέλει». 

Η New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί.