Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 16:55

-A +A

Καταρχήν συμφωνία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 16:55
Καταρχήν συμφωνία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης
-A +A

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos ήρθαν σε κατ'' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και αυτός των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά συνάντηση που είχαν, υπέγραψαν από κοινού έγγραφο που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος που θα συνομολογήσουν τα δύο κόμματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη συμφωνία, ο ηγέτης των Podemos θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου της νέας ισπανικής κυβέρνησης.

Ο βουλευτής των Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν δήλωσε κι αυτός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής», έγραψε στο Twitter.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Σοσιαλιστές και Podemos, πάντως συγκεντρώνουν μαζί 155 έδρες, αριθμός που δεν αρκεί για να σχηματίσουν πλειοψηφία στην 350 εδρών ισπανική βουλή και θα αναζητήσουν περαιτέρω συμμαχίες και συνεργασίες. Οι Podemos μάλιστα έχασαν επτά έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πέφτοντας στις 35.

Όπως φαίνεται όμως, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό Vox (τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 52 έδρες) Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συμφώνησαν κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν το προηγούμενο εξάμηνο μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Φωτογραφία αρχείου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα