Καταδικάζουν τη σύλληψη του Βρετανού πρέσβη στο Ιράν
Λονδίνο - Βερολίνο

Καταδικάζουν τη σύλληψη του Βρετανού πρέσβη στο Ιράν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καταδίκασαν την σύλληψη του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον, η οποία εκδόθηκε έπειτα από την συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

"Για το Ιράν, συζήτησαν για την τραγική απώλεια των ζωών στο επιβατικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines. Καταδίκασαν την σύλληψη από τις ιρανικές αρχές του βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη (χαρακτηρίζοντάς την) παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τα κοινά συμφέροντά μας στο να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και επαναβεβαίωσαν την συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην διατήρηση της συμφωνίας JCPOA (για τα πυρηνικά)", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη συνελήφθη το Σάββατο και κρατήθηκε για λίγες ώρες με την κατηγορία ότι υποκινούσε διαδηλωτές έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης όπου χθες είχαν συγκεντρωθεί πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την κατάρριψη του ουκρανικούς Boeing και την απόκρυψη του γεγονότος από τις αρχές του Ιράν.