Καραντίνα διάρκειας στη Βρετανία- Αγωνία για την αντοχή του NHS

Καραντίνα διάρκειας στη Βρετανία- Αγωνία για την αντοχή του NHS

Με τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ και τον επικεφαλής σύμβουλο της κυβέρνησης Κρις Όυιτι να νοσούν από τον κορονοϊό, η αναπληρώτρια Τζένι Χάρις προειδοποίησε ότι «θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Η εκτίμηση της Χάρις -η πρώτη συγκεκριμένη για το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα- ήρθε ενώ πριν λίγες μέρες ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι Η χώρα θα έχει γυρίσει σελίδα σε 12 εβδομάδες". Νωρίτερα πάντως επί του θέματος είχαν αναφερθεί τόσο ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μάικλ Γκοουβ όσο και ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον. Ο πρώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα θα διαρκέσουν για καιρό, ενώ ο καθηγητής έθεσε στόχο τον Ιούνιο για άρση της καραντίνας.

Την ίδια ώρα οι φόβοι για την αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας παραμένουν. O Υπουργός Κοινοτήτων Ρομπέτ Τζενρικ δήλωσε ότι η ειδική ομάδα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για τον λόγο αυτό μαζί με μονάδες του στρατού". Σύμφωνα με τον Υπουργό έχουν ήδη διανεμηθεί 170 εκατομμύρια μάσκες, 42 εκατομμύρια γάντια και 2.3 εκατομμύρια ειδικά γυαλιά.

Τους φόβους αυτούς εξέφραζε πρόσφατα ο γιατρός Τιμ Κουκ με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian με τίτλο «Tο NHS δεν είναι προετοιμασμένο/έτοιμο για την κρίση του κορονοϊού» σημείωνε τις ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό και εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές ΜΕΘ.

Ο Βρετανός γιατρός ανέφερε ότι η χώρα του ερχόταν 24η ανάμεσα σε 31 χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θέσεων στις ΜΕΘ: συνολικά 4.100 κλίνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και αυτές των μονάδων αυξημένης φροντίδας.

«Η Βρετανία έχει μειώσει τις νοσοκομειακές κλίνες της κατά σχεδόν 160.000 από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε οι γιατροί άρχισαν να μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και να προσπαθούν να ελαττώσουν την ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα, στο πλαίσιο ανάλογων προσπαθειών ανά την Ευρώπη», ανέφερε πρόσφατο άρθρο των New York Times.

Στα παραπάνω συντείνουν και τα πρώτα στοιχεία από το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που μπήκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω Covid-19 το οποίο είναι σχεδόν 50%, σύμφωνα με μια έκθεση.

Τα δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Έρευνας για την Εντατική Φροντίδα (ICNARC) έδειξαν ότι από τους 165 ασθενείς σε ΜΕΘ στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία από τα τέλη Φεβρουαρίου, 79 απεβίωσαν, ενώ 86 επέζησαν. Τα στοιχεία ελήφθησαν από τον έλεγχο 775 ατόμων σε 200 σημεία αναφοράς. Εξ αυτών οι 600 παραμένουν σε ΜΕΘ.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία αυτών που πέθαναν από κορονοϊό ήταν πάνω από 70, με εννέα εξ αυτών να είναι ανάμεσα στις ηλικίες 16-49.

Τέλος, ένα έγγραφο από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge λέει ότι πέντε από τις επτά μονάδες NHS που καλύπτουν συγκεκριμένες περιοχές αναφοράς, θα έχουν παραπάνω αριθμό ασθενών μέσα σε διάστημα 15 ημερών, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τη Βρετανία.